tisdag, december 01, 2009

Vansinne med ålfiske!

Under många år har dom flesta uppgivet konstaterat att fisket försämrats i våra fjordar. Nu har vi den fantastiska möjligheten till en återhämtning men beslutsfattarna fegar! Projekt 8-fjordar, som berör fjordarna från Marstrand – Uddevalla, ingår i ett nationellt miljömål. På regeringens uppdrag, och för att hindra utsatta fiskar från kollaps, vill man här förbjuda i princip allt utom krokfiske och tinor. Så långt är allt mycket bra. Problemet är att i 8-fjordars förslag, som fiskeriverkets remiss grundar sig på, accepterar man fortsatt ålfiske!

Ålen är rödlistad och akut utrotningshotad. Om vi råkar få en ål när vi metar ska den omedelbart och varsamt sättas tillbaks i vattnet. I våra fjordar fiskas ål av fiskare med dispens! Kravet är årliga fångster på minst 400kg. Med hjälp av statistik och enkel matematik visar siffrorna att c:a 15ton eller 50.000st utrotningshotade ålar här fångas som bisyssla av proffs. Runt 500.000 plattfiskar, småtorsk, öring mm., stryker med som bifångst. Nästan all ål tas i Stigfjorden där Rödspottan förr var talrikast men som nu genom hårt fisketryck är en av målarterna i regeringsuppdraget. Sammanlagd vinst för dessa ålfiskare motsvarar knappt årslönen för en låginkomsttagare men är prislappen för vår närmiljö!

Hur kan Bo Pettersson som politisk ledare för 8-fjordar acceptera detta vansinne? Och varför ingår inte Hakefjorden?

Remiss finns på www.fiskeriverket.se. Alla har rätt till havet och kan yttra sig!

Svante Brodin, Kolhättan

1 kommentar:

HENRIK sa...

Hej Svante, bra jobbat. Jag håller verkligen med, detta med fortsatt ålfiske är vansinne. För att allmänheten skall respektera fiskestopp så måste det gälla alla.

Ett ålfiskestopp i nämnda områden skulle ju också ge en möjlighet till ytterligare forskning kring hur de lokala fiskbestånden påverkas när ALLT fiske upphör. En variabel mindre att ta hänsyn till så att säga.