måndag, december 29, 2008

Öppet brev...

Till Ove Andersson - Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Stenungsunds kommun,

Du sa till mig i torsdags i telefon att du inte avser sammankalla kommunstyrelsen för att överklaga domslutet att tillåta Djurnäs Udde användas som deponiplats då detta skulle fördröja hamnprojektet.
Idag är sista dagen för överklagan. Står du fast vid ditt beslut att inte låta Stenungsunds kommun pröva domslutet?

Med tanke på hur ärendets hanterats och att ingen information nått ut till flertalet angränsande markägare eller boende vid och omkring deponiplatsen står det helt klart att ledningsgruppen för Hamnprojektet med representanter för Borealis, Akzo, Hydro och Perstorp, gjort ett mycket dåligt arbete. Deras val av deponiplats i ett friskt fjordsystem 300 meter framför ett expanderande samhälle med c:a 2000 människor, kommunal badplats och annat visar på mycket dåligt omdöme.
Jag har förstått att tongången i ledningsgruppen för hamnprojektet är ”bara ingen överklagar så vi kommer igång med muddringen”. Detta i sig tyder på bristande respekt för alla oss som bor i området och äger strand- och vattenrätt och nu överklagar tillsammans med Naturskyddsföreningen och Orust Kommun. Enbart de ansvariga för hamnprojektets tro om att denna deponiplats skulle accepteras av allmänheten visar på stort bristande omdöme.

Det förvånar mig därför att en man i din position ställer dig bakom denna ledningsgrupp för hamnprojektet och ”känner dig trygg” med beslutet och samtidigt ringaktar dina medarbetare på Tekniska myndighetsnämnden i Stenungsund som anser att de övre sedimenten med förhöjda värden bör hanteras på land.

Din kollega Bo Pettersson i kommunstyrelsen skrev till mig den 18 december kring ärendet: ” Om kommunstyrelsen skall samankallas beslutar kommunstyrelsens ordförande , om han är borta beslutar 1:e vice ordförande och först om ovanstående två personer är borta kan jag kalla till kommustyrelsemöte , just nu är inte de borta så de bestämmer.”
Hans svar kan inte tolkas annat än att det (b)är du som bär ansvaret för om Stenungsunds kommun avser pröva domslutet eller inte.

Bo Pettersson skriver vidare: ”Jag håller med dig om att det vore önskvärt att lägga det till havs men jag vet att det är de som motsätter sig det också.”

Om muddringen och dumpningen genomförs och det visar sig att det får dom negativa konsekvenser många av oss befarar, tar du då ansvaret i kommunen?
Om Du har rätt och Vi som sätter oss emot beslutet har fel, eller om Vi har rätt och Du fel, i vilket fall får det värst konsekvenser? Att hamnprojektet försenas eller att fjorden förstörs och människors hälsa sätts på spel?

Jag önskar skriftligt svar snarast på detta brev.

Kopia har skickats till berörda industrier, kommunalråd, tjänstemän, media och allmänheten.

Hälsning

Svante Brodin
Kolhättan 22 december.

*********************
Hej Svante !
Här kommer svar på din skrivelse. Det är riktigt Stenungsunds kommun har inte för avsikt att överklaga miljödomstolens dom beträffande anläggning av ny pir och muddringen i samband med detta ärende. Det handlar inte om att ringakta medarbetare på Tekniska Myndighetsnämnden, det handlar om en helhetsbedömning av ärendet och slutsatser av Miljödomstolens skrivningar. Så vitt jag kan förstå är de flesta positiva till själva hamnprojektet, men kritiska till hur muddermassorna skall hanteras. I domen framgår det mycket tydligt hur hanteringen skall gå till av muddermassor, det är omgärdat med anvisningar och kontrollmyndigheten (Länstyrelsen) äger rätt att obedelbart avbryta muddringsarbetena om man inte skulle följa dessa anvisningar. Jag grundar inte mitt ställningstagande på egen sak-kunskap, utan på tilltro till att våra rättsvårdande och övervakande myndigheter kan sitt jobb. Vidare är det så att det har inte kommit några propåer från något politiskt parti om att kommunstyrelsen skall sammankallas för att pröva ärendet. Beträffande ansvarsfrågan så har ju den som genomför en åtgärd ansvaret. Min förhoppning är att projektet inte skall fördärva närmiljön för människor eller äventyra deras hälsa, och kan det genomföras utan förseningar är detta också till fördel för miljön.
Hälsningar !
Ove Andersson Kommunstyrelsens ordförande

****************

Kära nån!

Är du verkligen insatt i detta ärende? Inser du inte att människorna i den kommun du representerar har blivit överkörda av en domstol som försetts med felaktiga beslutsunderlag. Har ingen av de många kommuninvånare som direkt berörs av dumpningen ingått i vad du kallar "helhetsbedömning av ärendet"? Beträffande de rättsvårdande myndigheterna, så kan dessa säkert sitt jobb, som du säger. Det är emellertid mycket svårt att fatta rätt beslut på fel beslutsunderlag. Beträffande din förhoppning att "projektet inte skall fördärva närmiljön för människor eller äventyra deras hälsa".. så tror jag inte att de berörda människorna nöjer sig med en "förhoppning" från din sida. Innerst inne vet du och övriga inblandade parter att denna dumpning aldrig kan vara till "fördel för miljön". För övrigt anser jag att ingen har rätt att sätta sitt eget pris på miljön så som har skett i det här fallet.

Hälsningar
Granne med dumpningområdet

Inga kommentarer: